Meny Stäng

Tips på bra träningsmaskiner

träningsmaskiner

För den som vill bygga upp ett bra hemmagym gäller det att välja utrustning med omsorg. Vilka träningsmaskiner är bra och vilka ger mest omfattande träning? Det finns gott om effektiva maskiner men det gäller att hitta de som ger dig den bästa motionen. Här ska vi titta på några av de mest populära maskinerna som har mycket positivt att bidra med i ett hemmagym.

Crosstrainer – för mjuk men effektiv träning

Ett måste i ett hemmagym är crosstrainern. Här finns två pedaler som du trampar runt med i elliptiska rörelser, samtidigt som du bidrar genom att ha armarna på handtagen och låta armarna arbeta i motsvarande rörelser. Även om träningen på ett sätt är mjuk, i den bemärkelsen att den inte medför några hårda stötar, så är den effektiv och krävande. Här får du bygga upp din kondition och samtidigt sätta stora delar av kroppens muskelgrupper i hårt arbete.

Motionscykel – ett klassiskt redskap för träning

Även motionscykeln är ett bra träningsredskap för den som rehabtränar eller besväras av onda knän. Cykling sliter inte alls lika mycket på knän och andra leder som exempelvis löpning gör. Om du har en motionscykel kan du träna konditionsträning genom att köra exempelvis intervallträning. Du kan även använda maskinen för att värma upp eller varva ned efter ett rejält träningspass.

roddmaskin en bra träningsmaskin

Roddmaskin – omfattande träning för hela kroppen

Roddmaskinen kanske inte är den första träningsmaskinen som dyker upp i tankarna när du planerar hur du ska utrusta ditt hemmagym. Det är dock en maskin som har väldigt mycket att erbjuda. I en roddmaskin tränar du nämligen muskler i nästan hela kroppen på samma gång. Den sätter armmusklerna och axlarna i arbete, men även benen och magen får arbeta hårt. Även roddmaskinen brukar sägas ge skonsam träning som samtidigt är effektiv. Det är dock väldigt viktigt att använda rätt teknik när man använder detta redskap, annars kan det trots allt leda till skador och slitage på leder och muskler.

Löpbandet – en klassiker som älskas och hatas

Det finns olika inställningar till löpbandet. Vissa älskar det och tycker att varje hemmagym borde vara utrustat med ett sådant. Andra hatar det och tycker att träning på löpband är det tråkigaste som finns. För den som ligger i hårdträning inför ett kommande maratonlopp kan löpbandet vara det perfekta hjälpmedlet, eftersom det ger möjlighet att träna i alla väder. Denna maskin ger också möjlighet till intervallträning året runt.