Det tog inte lång tid för studsmattorna att etablera sig bland de populäraste leksakerna av alla. Om man nu ska kalla en studsmatta för en leksak. För många är mattan ett bra träningsredskap, och det är nog denna användning som mattan ursprungligen tillverkades för.
Studsmattor
Men, oavsett hur man använder studsmattan har den på kort tid varit med om att förändra landskapsbilden i bebyggda områden totalt. Man behöver bara ta en promenad genom ett helt vanligt villaområde för att se att där man tidigare såg gröna gräsmattor ser man idag en stor studsmatta. I nästan varenda trädgård där det bor barnfamiljer. Det kanske inte alltid har varit helt frivilligt som föräldrar offrat en stor del av trädgården för den stora studsmattan, men när man ser hur kul barnen har inser man att det är värt det. Och det är i många fall inte bara barnen som har kul på studsmattan. Den kan också vara det som får fart på mamma och pappa, så att de börjar röra på sig. För i en studsmatta kan man både skaffa sig kondition, balans och smidighet samtidigt som man bränner kalorier. Och man gör det helt på sina egna villkor, och hoppar och studsar som man vill. Så mycket, eller lite, man vill och precis så enkelt eller avancerat som man har lust med. Studsmattan ger alla tillfälle till den så livsviktiga aktiviteten helt efter egna villkor och förutsättningar.
Ett kul sätt för barn att röra på sig
Dessutom är det ju så att barn av idag rör sig för lite. Med en studsmatta i trädgården behöver man, som förälder, inte längre tjata på att ungarna ska lämna sin skärm och gå ut och röra på sig. De kommer garanterat att göra det utan tjat och den nödvändiga vardagsmotionen kommer av sig själv. En studsmatta ger dessutom en allsidig träning där många av kroppens muskelgrupper aktiveras. Självklart får man bättre kondition om man hoppar och studsar på en studsmatta. Men träningen stärker också muskler, balans och koordination. En studsmatta kan till och med vara ett bra träningsredskap för små barn som knappt lärt sig att gå. genom att låta barnet krypa och röra sig på mattan tränas balansen upp och det blir lättare att lära sig stå och gå på egen hand.
Men för att studsmattan verkligen ska vara ett positivt tillskott i trädgården, som främjar den fysiska aktiviteten, gäller det förstås att tänka på säkerheten när man monterar mattan. Naturligtvis ska man skaffa ett bra skyddsnät till sin studsmatta. Ibland följer nätet med i förpackningen, i andra fall får man köpa till det separat. Om det följer med ett nät är det bra att kolla så att det uppfyller alla krav och ger en säker plats att vara på. Om det är små barn som ska använda studsmattan är nätet viktigt till och med även när de inte studsar och leker, eftersom mattan i sig är ganska hög. Men, även för större barn, och vuxna, är det viktigt med ett nät som en försäkring mot allvarligare olyckor. För när man hoppar på en studsmatta kan det ibland vara svårt att styra över var man landar, och med ett nät elimineras risken att man landar bredvid mattan. Men nätet kan också förhindra att man slår sig mot mattans hårda kant.
Skaderisk
Många föräldrar är tveksamma till att skaffa en studsmatta just med tanke på skaderisken. Det inträffar också en hel del olyckor i samband med lek och träning på studsmattor, men det är egentligen ingen anledning att låta bli att ha en matta. Visserligen kan man aldrig skydda sig helt mot olyckor, men om man vidtar de åtgärder som finns är studsmattan inte farligare än andra leksaker eller träningsredskap. Nätet är det viktigaste skyddet, men man kan också minska risken för olyckor genom att tänka på var man placerar sin studsmatta.
Se till att placera studsmattan på plan mark, så att den står riktigt stadigt, och se till att ställa den så att det inte finns stora stenar eller träd alldeles för nära. Med rätt placering och ett bra skyddsnät har du gjort allt du kan för att minimera olycksrisken. Dessutom är det viktigt att läsa rekommendationerna som följer med mattan, och som bland annat talar om hur många personer som kan vistas på mattan samtidigt. För att undvika onödiga olyckor ska det helst vara personer med ungefär samma vikt som hoppar samtidigt. Ur säkerhetssynpunkt är det därför ingen bra idé att som förälder hoppa och studsa tillsammans med barnen.
Studsmattor i alla prisklasser
Det finns studsmattor i alla prisklasser, och de flesta mattor som säljs är faktiskt lågprisvarianter. Kanske i första hand för att dessa finns i många lågprisvaruhus och alltså är lättillgängliga. När det gäller säkerheten spelar det kanske inte så stor roll om man köper en billigare matta, men däremot kan de bli dyra i längden eftersom kvaliteten inte är lika hög. Och när saker och ting går sönder eller slits ut, och måste bytas, stiger kostnaden snabbt i höjden.
Viktigt med skyddsnät
Ett skyddsnät kostar i regel ungefär hälften så mycket som en studsmatta. Och när det gäller det viktiga skyddet är det bättre att satsa på ett nät av bra kvalitet och betala lite mer. Det är faktiskt oftast just nätet som går sönder på de billigare studsmattorna, och när du ändå måste köpa ett nytt kan du satsa på ett nät av bra kvalitet. För givetvis är ett hållbart skyddsnät ett bättre skydd, än ett nät som kan gå sönder.
Det finns många ställen att köpa studsmattor på. De flesta väljer fortfarande att köpa sin matta på något av de stora lågprisvaruhusen. Men, om du vill ha tillgång till ett stort sortiment och välja en studsmatta som motsvarar alla dina krav och önskemål rekommenderar vi att du tittar här på internet. Här finns massor av modeller, oavsett om du vill ha en enklare studsmatta för barnens lek eller ett riktigt träningsredskap som hela familjen kan ha nytta av. Här kan du också hitta studsmattor i olika prisklasser och genom att jämföra olika studsmattor kan du få betydligt mer kvalitet för pengarna än om du handlar på närmaste lågprisvaruhus.
Vanliga skador efter att man hoppat studsmatta
En studsmatta står ofta högst upp på önskelistan i många barnfamiljer. Men, även om man har en trädgård och en gräsmatta att ställa studsmattan på är det många föräldrar som tvekar på grund av olycksrisken. Man har hört talas om barn som trillat av studsmattan och slagit sig eller som stukat en fot eller hand vid hopp på mattan. Men, är det verkligen så stor risk att skada sig att man ska undvika studsmattor? Mattorna utgör ju inte bara en skaderisk, de minskar ju faktiskt också övervikt och inaktivitet som hör till de största hälsoproblemen i vår moderna värld. Att hoppa och studsa i en studsmatta ger också bra muskelträning, bättre balans och ökad benmassa.
Man får helt enkelt väga för- och nackdelar mot varann, och då kommer man förmodligen fram till att det är bättre att barnen får sin studsmatta och inte blir sittande framför en datorskärm hela dagen. Och det finns ju en hel del man kan göra för att minska skaderisken, och för att se till att inga allvarliga olyckor kan inträffa. A och O är förstås att ha ett bra skyddsnät till studsmattan. Nätet förhindrar att man faller utanför mattan, och också att man skadar sig på den hårda kanten. Placera studsmattan plant, så att den står stadigt, och undvik att ställa den alltför nära stora stenar, träd och andra saker som kan orsaka skador.
Studsmatteolyckor
Att en studsmatta medför ökad skaderisk går inte att blunda för. Studsmatteolyckorna har faktiskt mer än tiodubblats sedan 2000, och det beror förstås på det ökade antalet mattor. Idag kan man till och med så massor av små blå prickar på satellitbilder av Sverige. Blå prickar, som när man kommer närmare är de där blå, stora studsmattorna som numera är ett obligatoriskt inslag i en vanlig villaträdgård. Men att olyckstalet mångdubblats beror på att antalet studsmattor också ökat lavinartat och att det idag är många fler som använder studsmattorna än år 2000.
Den allra vanligaste skadorna man ådrar sig när man studsar på en studsmatta är stukningar, vrickningar och överansträngningar. Men det sker också ganska många benbrott, i första hand på handleder och underarmar. Dessa skador uppstår oftast när ett barn ramlar av mattan eller när många personer hoppas samtidigt. Med ett bra skyddsnät kan man alltså undvika många av de vanligaste skadorna. Ett skyddsnät borde vara en självklarhet när man monterar upp en studsmatta. Vi sätter en hjälm på alla barn som ska åka cykel, och då är det väl konstigt om vi inte också ger dem det mest grundläggande skyddet när de hoppar på studsmattan.
Andra skador
Andra skador som förekommer i samband med hoppande på studsmatta är hjärnskakningar och whip lash-skador. Dessa skador är inte helt ovanliga, men som tur är har ingen olycka med dödlig utgång inträffat i vårt land.
Tidigare var det barn i åldrarna 10 till 14 år som var mest utsatta för skador av studsmattelek. Idag har skadorna krupit ner i åldrarna och det är barn mellan 5 och 9 år som råkar ut för de allra flesta skadorna. Många av skadorna sker inte under själva studsandet utan när barnen hoppar ner från studsmattan.
Undvik att hoppa samtidigt
Men den allra vanligaste orsaken till att olyckor inträffar är att många barn hoppar samtidigt. Det är lätt att man faller på varandra, man kan slå sig mot mattans hårda ram och det finns också risk att man blir skallad eller kolliderar med varandra på andra sätt. Tänk också på att om stora och små barn hoppar tillsammans finns det risk för att de mindre, och lättare, barnen flyger av studsmattan och slår i marken med stor kraft. Ojämnt och hårt underlag samt stora stenar och träd nära mattan ökar också skaderisken betydligt. Ett bra skyddsnät och en genomtänkt placering av mattan kan alltså minska risken för olyckor och skador.
Det finns en hel del att tänka på om man vill undvika skador i samband med hoppning på studsmattan. Här följer några viktiga punkter som du bör ta i beaktning när du skaffar en studsmatta till dina barn, eller till dig själv:
- Ställ studsmattan på plan mark så att den står riktigt stadigt även när man hoppar i den.
- Placera studsmattan långt från träd, stora stenar och andra hårda föremål
- Underlaget ska helst vara mjukt, gräsmattan blir bra
- Se till att studsmattan har ett stabilt och ordentligt vadderat skydd runt den hårda ramen. Skyddet ska också täcka fjädrarna
- Ett skyddsnät ska alltid finnas för att förhindra att barnen trillar av mattan
- Det får inte finnas något mellanrum mellan studsmatta och ram, där man kan trilla ner eller fastna och skada sig
- Små barn ska hoppa under uppsikt
- Hoppa inte för många samtidigt. Det bästa är om barnen kan hoppa ett och ett. Om inte så följ de rekommendationer som finns för den specifika mattan
- Hoppa inte när mattan är våt. Då kan man halka och risken för skador ökar betydligt
- Låt inte barnen ha hårda leksaker på mattan, det finns stor risk att man skadar sig på dem när man hoppar
- Se till att ingen befinner sig under studsmattan när det hoppas i den. Tänk på att små barn faktiskt kan gå raka under en större studsmatta.
- Kliv lugnt av studsmattan. Det är när man hoppar av mattan som många av skadorna inträffar.
- Tänk på att en större studsmatta minskar risken för att man ska trilla av.
Det finns alltså en hel del man kan göra för att minska risken för skador. Men helt och hållet kan man naturligtvis aldrig skydda sig mot olyckor. Men följer man alla säkerhetsåtgärder och tar till sig de råd och rekommendationer som finns har man gjort vad man kan, och minimerat risken för svåra olyckor och skador. Det gäller helt enkelt att vara medveten om vilka risker som finns, och på bästa sätt försöka minska riskerna. Man kan till exempel prata med barnen om hur många man ska vara samtidigt på mattan. Max två åt gången är en bra utgångspunkt, och som vuxen kan man göra en turordningslista som barnen har att följa.
Hur man minimerar skador på en studsmatta
Studsmattorna har blivit ett allt vanligare inslag i svenska trädgårdar (Källa: www.billigstudsmatta.se). Numera kan man till och med se en mängd små blå prickar på satellitbilder av vårt land. Blå prickar som på närmre håll visar sig vara studsmattor som underhåller både barn och vuxna.
En del ställer sig lite tveksamma till att skaffa en studsmatta eftersom man sett att det är ganska vanligt med skador i samband med hoppande i dessa mattor. Det är faktiskt så att antalet olyckor med studsmattor har tiodubblats sedan år 2000. Men, antalet studsmattor har också ökat kraftigt under dessa år, vilket förstås är en förklaring till det stora antalet olyckor. Men, det är ändå 6000 barn som skadas varje år, och det finns en hel del man kan göra för att minska olycksrisken.
Stukningar och benbrott
De vanligaste skadorna är överansträngningar, stukningar, vrickningar och benbrott. Det handlar i första hand om frakturer på handleder, underarmar och fotleder. Många av dessa skador uppkommer när man är många tillsammans på studsmattan och när man hoppar ner från denna.
Det förekommer också en hel del hjärnskakningar och nackskador, som oftast uppstår när man trillar ner från mattan, eller slår i den hårda ramen.
Vad kan man då göra för att minska risken för olyckor på studsmattan? Ja det finns som sagt en hel del att tänka på för att göra vistelsen på studsmattan så säker som möjligt. För även om det förekommer olyckor i samband med hoppningen finns det också många fördelar med en studsmatta. Det talas ju mycket om att barn idag är inaktiva och sitter still alldeles för mycket, och att övervikt och ett inaktivt liv är några av de största hälsoproblemen. En studsmatta inbjuder till aktivitet och ger både en bättre kondition och starkare muskler. Dessutom får man en bättre balans, bättre koordination och ökad benmassa när man hoppar och studsar på en studsmatta. Och genom att tänka på säkerheten och vidta de rätta åtgärderna kan man minska risken för olyckor och skador.
Tänk på detta när du köper en studsmatta
· Välj en bra studsmatta och ett skyddsnät av hög kvalitet. De flesta studsmattor som säljs idag är billiga lågprisvarianter. Det behöver förstås inte betyda att dessa studsmattor är mindre säkra. Men, skyddsnätet är ofta en av de saker som går sönder på de billigare mattorna, varför man bör se till att skaffa ett nytt nät av bra kvalitet för att få ett så bra skydd som möjligt. Många av de svårare skadorna uppkommer när man trillar av studsmattan, och med ett bra skyddsnät kan man undvika dessa olyckor. En annan vanlig orsak till olyckor är att barn av olika storlek hoppar samtidigt, och då är risken stor att de mindre barnen kastas av mattan och faller i marken med stor kraft. även dessa olyckor kan undvikas om man har ett skyddsnät monterat på studsmattan. Ett skyddsnät är en av de viktigaste faktorerna när det gäller att minimera skador på en studsmatta.
· Studsmattan ska ha ett stabilt och rejält vadderat ramskydd, som förhindrar att man skadar sig på den hårda ramen. Skyddet ska också täcka fjädrarna. Det är svårt att hålla balansen och kontrollera var man landar när man hoppar på en studsmatta. Och om man landar fel på en oskyddad ram kan man slå sig ordentligt. Med ett vadderat ramskydd kan du eliminera risken för denna typ av skador.
· Var noggrann med att det inte finns något mellanrum mellan själva mattan, som man studsar på, och ramen. Det får helt enkelt inte finnas utrymmen som man kan trilla ner i, eller fastna i så att man skadar sig. Själva mattan ska gå ända ut till ramen så du inte kan få en fot eller hand emellan.
· Tänk på var du ställer studsmattan. Den bör placeras på plan mark så att den står riktigt stadigt även när man hoppar som mest i den. Underlaget ska helst vara mjukt, så det är betydligt säkrare att placera studsmattan på gräsmattan än på en grusplan, till exempel. Placera den på ett ställe där det inte finns stora stenar, träd eller andra hårda föremål som man kan skada sig på.
· Kliv ner från studsmattan på ett lugnt sätt. Väldigt många av studsmatteolyckorna sker i samband med att man hoppar ner från mattan. de flesta studsmattor är ganska höga och det är lätt att skada sig om man hoppar ner, i synnerhet om det är många barn som ska ner samtidigt.
· Var noga med att inte vara för många i mattan samtidigt. Barn vill förstås gärna hoppa tillsammans, men det rekommenderas inte att man är mer än högst två personer samtidigt i mattan. Ju fler som hoppar desto större är risken för olyckor och skador. Det är lätt hänt att man faller på varandra, skallar ihop, slår sig mot studsmattans hårda ram eller ramlar okontrollerat om det är många som ska slåss om utrymmet. Det optimala är förstås om ett barn i taget hoppar, men eftersom barnen förmodligen vill hoppa tillsammans kan man sätta en gräns vid två, eller tre, personer samtidigt i mattan. som vuxen kan man göra upp en turordningslista som barnen kan följa för att få en rättvis tillgång till studsmattan.
· Hoppa inte när mattan är våt. En våt studsmatta blir hal och det är stor risk att man halkar och skadar sig i dessa förhållanden. Vänta tills mattan har torkat så blir leken säkrare.
· Det är vanligt att barnen vill ha leksaker på studsmattan, men se till att där inte finns några hårda leksaker som man kan skada sig på.
· Tänk på att se till att ingen befinner sig under studsmattan när den används. Små barn kan gå upprätta under en studsmatta och det kan leda till svåra olyckor om barnet befinner sig under när någon landar efter ett hopp.
Det finns, som du ser, en hel del åtgärder som du kan vidta för att undvika olyckor och minska risken för skador i studsmattan. Naturligtvis kan man aldrig försäkra sig helt mot skador, men med en så säker hantering som möjligt blir studsmattan en tillgång istället för en fara.
Studsmatta kontra trampolin
Kärt barn har många namn, det är ett välkänt talesätt. Ett talesätt som också stämmer in på de så populära studsmattorna. För det är nog just studsmatta de flesta kallar dem, men ett annat namn för precis samma företeelse är trampolin. En del kallar de mindre modellerna för trampolin och de större för studsmatta, men när man ser på de olika tillverkarnas sortiment kan man se att de använder både trampolin och studsmatta för sina produkter, oavsett modell eller storlek.
Däremot använder man enbart namnet trampolin när det gäller den idrottsgren, inom gymnastiken, som utförs på dessa redskap.
Om du ska köpa en studsmatta behöver du alltså inte fråga dig om du ska ha en studsmatta eller en trampolin. Däremot finns det många olika varianter av studsmattor ( eller trampoliner) att välja på. Det finns olika storlekar och olika former. Och det kan vara bra att tänka på att olika studsmattor har olika karaktär i studsen. Om du har små barn, till exempel, kan det vara klokt att välja en av de mjukare modellerna eftersom små och lätta barn kan behöva extra hjälp av trampolinen för att få bra studs.
Vanligaste studsmattan i Sverige är rund
De flesta av de studsmattor vi ser i svenska villaträdgårdar är runda. Men, om du har en avlång trädgård, eller om du vill ha bra plats för volter och trix kan det vara bättre att välja en oval studsmatta. Då får du en längre hoppyta vilket också är en fördel när man vill spela bollspel uppe på studsmattan.
Storleken på studsmattan
Storleken på studsmattan, eller trampolinen, påverkar inte studsen speciellt mycket, så du kan välja storlek efter den plats du har. Men, om man vill hoppa två samtidigt, vilket barn ofta vill, är det naturligtvis bra med en större studsmatta. Ju större matta desto mindre risk för att man trillar av och skadar sig. Men, oavsett vilken storlek du väljer på mattan bör du köpa till ett skyddsnät för att minska risken för olyckor och skador. De flesta skador uppkommer när man hoppar av mattan, eller när flera barn hoppar i mattan samtidigt. Om barnen är av olika storlek finns det stor risk att de mindre och lättare barnen kastas av mattan när de större barnen hoppar.
Har du varit förutseende och monterat ett skyddsnät behöver barnen inte utsättas för denna risk. Lär också barnen att man inte ska hoppa många samtidigt, eftersom detta ökar risken för olyckor betydligt. Det bästa är förstås om barnen hoppar var för sig, men om man vill leka och ha kul vill man förstås kunna hoppa tillsammans. Gör då upp att det aldrig är mer än två på mattan samtidigt, så kan leken bli säker och utan olyckor.
Studsmattan är ett vanligt inslag i svenska villaområden
Studsmattor har blivit mycket vanliga på senare år. De är ett mycket vanligt inslag i svenska villaområden. Så vanliga att de faktiskt går att se, som små blå prickar, på satellitbilder. Men om du inte vill ha en stor och skrymmande studsmatta som tar över hela trädgården kan du välja en modell som grävs ner, och på så sätt blir ett mycket mer diskret inslag. Då syns inte studsmattan på långt håll, och den blir inte det dominerande inslaget i trädgården. Den nedgrävningsbara studsmattan har precis samma studsegenskaper som de andra mattorna, men den smälter fint in i gräsmattan eftersom man sänker den i marknivå. Med denna modell elimineras också risken för de skador som annars uppstår när man hoppar ner från studsmattan.
Den populära trampolinen
Att trampolinen har blivit så populär beror förstås på att man kan ha så mycket kul på den. Men, en studsmatta är inte bara en kul leksak utan också ett riktigt bra och underhållande träningsredskap. För samtidigt som man hoppar för att det är roligt får man massor av bra och nyttig träning. De flesta som hoppat på en studsmatta eller en trampolin vet att det är ganska jobbigt. Och att det är jobbigt betyder att hoppandet är en bra konditionsträning. Du får bättre kondition och ork, men hoppandet är också bra för balans och koordination. Och dessutom ger träningen ökad benmassa. Allt detta får du med en träning som du inte ens tänker på att det är träning.
Utbudet av studsmattor och trampoliner är stort, och det är kanske inte alltid så lätt att veta vad man ska titta efter. Faktum är att de flesta studsmattor som säljs idag är av lågprismodell, och det kanske är ett tecken på att man inte tittar på så många olika modeller utan helt enkelt köper den studsmatta som är mest tillgänglig. De billigare studsmattorna finns på de flesta lågprisvaruhus, och är inte särskilt svåra att hitta. Men, vill du ha en studsmatta av bra kvalitet och som håller hög säkerhet finns det en del saker att tänka på när du väljer vilken du ska köpa.
Test av studsmattor
Som många andra produkter testas också studsmattor och trampoliner och det går att hitta resultaten av tester här på nätet. Här hittar du också det största utbudet av studsmattor och trampoliner. Du behöver inte alls köpa en studsmatta bara för att den är lätt tillgänglig, för på nätet finns trampoliner av alla tänkbara modeller och former som du kan köpa genom några få klick.
De saker som studeras i testerna är bland annat studsegenskaper, kvalitet och säkerhet. En bra trampolin utmärks av en kraftig ram, ett bra skyddsnät och bra studs. Vilken typ av studs man ska ha beror på vem som ska använda studsmattan och hur man vill använda den. Men, ska du köpa en studsmatta till barnen kan det vara bra att välja en modell med mjuk studs så att de orkar hoppa och få bra studs i hoppen.
Om studsmattan bara ska användas av små barn, som ska hoppa och studsa för skojs skull, är de billigare modellerna ofta fullt tillräckliga. Det gäller förstås att se till att skyddsnätet är av bra kvalitet, och att mattan går ända ut till ramen, så det inte finns glipor som man kan fastna och skada sig på. Om vuxna eller större barn ska hoppa behövs en studsmatta av högre kvalitet så att både trampolin och skydd håller för påfrestningarna.
Skydd till studsmattor
Det har väl inte undgått någon att en studsmatta nästan är ett måste om man har barn och trädgård. De stora blå trampolinerna är ett av de vanligaste inslagen i svenska villaträdgårdar, och man kan faktiskt till och med se dem på satellitbilder, som små blå prickar. Många är alltså de föräldrar som låtit sig övertalas att köpa en studsmatta, och det är kanske inte så konstigt. Visserligen kostar en bra studsmatta en del pengar, och det finns också risker förknippade med hoppande i dessa mattor. Men, en studsmatta kan också vara ett bra träningsredskap, och ett sätt att aktivera barn som annars är stillasittande. Det talas ju mycket om att barn idag sitter framför en skärm och inte rör på sig som barn tidigare gjort. Och att inaktivitet och övervikt hör till våra största hälsoproblem. Så om man, bara genom att skaffa ett kul redskap, kan få barnen att röra på sig och få bättre kondition utan att de ens tänker på det, är naturligtvis en studsmatta en mycket prisvärd investering.
En konditionshöjande aktivitet
Att hoppa på en studsmatta, eller trampolin som de också kallas, är inte bara en konditionshöjande aktivitet. När man hoppar och studsar tränar man också upp balans och koordination samtidigt som man bygger upp ökad benmassa. Man kan till och med se att små barn som kryper omkring på studsmattan skaffar sig bättre balans och koordination och kan ha lättare att lära sig gå.
Och all denna träning får man genom att ha kul. Man behöver inte längre tjata på barnen att gå ut, och det är inte sällan som mamma och pappa också testar att hoppa en stund. Och eftersom hoppande på en studsmatta är en av de mest kaloribrännande aktiviteter man kan tänka sig kan det snart bli konkurrens om utrymmet på trampolinen. Men, tänk då på att man aldrig ska vara många samtidigt på studsmattan, och att man helst inte bör hoppa tillsammans om det är stora skillnader i storlek och vikt. Om stora och små barn hoppar samtidigt finns risk för att de mindre och lättare barnen kastas av mattan och skadar sig.
Tänk på säkerheten
Det inträffar en hel del olyckor kopplade till studsmattor, och man räknar med att cirka 6000 barn per år skadar sig i samband med att de hoppar i trampolinen. Men många av dessa olyckor går att undvika genom att tänka på säkerheten, och framför allt genom att skaffa de skydd som finns som tillbehör till studsmattorna. Många frågar efter skydd till studsmattan och tänker då på ett skydd som är till för att skydda själva mattan. Det finns överdragsskydd som man drar över studsmattan när den inte används. Detta är givetvis för att skydda den mot väder och vind, och onödigt slitage. Och självklart är det bra att skydda sin studsmatta, så att den håller sig fräsch. För en matta i god kondition innebär förstås mindre risk för olyckor än en sliten studsmatta.
Men, de viktigaste skydden är ändå de som monteras på studsmattan för att skydda de som hoppar från olyckor och skador.
De första åtgärderna du vidtar för att göra studsmattan så säker som möjligt är att placera den på en säker plats. Mattan ska stå på plan mark så att den står stadigt även när den utsätts för påfrestningar vid hoppning. Underlaget bör helst vara mjukt, så en gräsmatta är en perfekt plats för studsmattan. Ställ den också där det inte finns stora stenar, träd eller andra hårda föremål i närheten. Detta för att undvika skador.
Montera studsmattan
När du monterat upp studsmattan ska den förses med nödvändiga skydd för att barnen, eller du själv, ska kunna hoppa och träna utan att riskera skador. Det skydd man tänker mest på är förstås skyddsnätet som monteras på studsmattan. Detta nät ska förhindra att man trillar av mattan, och är ett nödvändigt skydd om man vill skydda barnen. När barnet ska åka cykel ser vi till att de har en hjälm på huvudet för att de inte ska få allvarliga skador om olyckan är framme. Lika självklart som hjälm vid cykling borde det vara med skyddsnät vid hoppning i studsmatta. Visserligen finns det ingen lag som säger att man måste ha ett nät, men alla föräldrar är rädda om sina barn, och ett skyddsnät är det mest grundläggande skyddet till en studsmatta. Många av de skador som uppkommer vid hoppning i studsmatta kommer när man hoppar flera samtidigt. Och här finns alltså stora risker att någon flyger av mattan om det inte finns ett skyddsnät. Alla de olyckorna, ofta med ganska svåra skador som följd, kan man alltså undvika på ett enkelt sätt genom att montera ett nät runt mattan.
Vadderat skydd på mattans ram
Men, det finns också andra risker som man kan eliminera med rätt skydd. Till exempel måste det finnas ett ordentligt vadderat skydd till mattans ram. När man hoppar och studsar är det inte alltid lätt att hålla balansen eller veta var man landar. Och mattans ram är hård och kan orsaka skador. Om du förser ramen med ett bra ramskydd behöver ingen slå sig om man hamnar mot ramen under leken. Ramskyddet ska inte bara täcka själva ramen, utan behöver också täcka fjädrarna om den ska ge ett fullgott skydd.
Ett annat tillbehör som också kan minska skaderisken är faktiskt en stege. Vi vet att många av studsmatteolyckorna sker när barnen hoppar ner från mattan. det är högre än de tror, och här uppkommer en hel del stukningar, vrickningar och i värsta fall också frakturer. Med en stege behöver man inte hoppa, men det gäller förstås också att lära barnen att de ska ta sig ner från mattan på ett lugnt sätt. det finns flera olika typer av stegar till studsmattor. Enklare stegar med smala stegpinnar och mer avancerade med breda fina trappsteg. Har du små barn som hoppar i studsmattan kan det vara en bra idé att satsa på en rejäl stege med breda steg, så att barnen kan ta sig upp på och ner från studsmattan på ett säkert sätt.