Bra skäl till att välja en spinningcykel
Valet kan vara svårt för den som ska införskaffa sin första träningsmaskin. Det finns många olika varianter att välja på, och för den som inte tidigare haft någon maskin alls kan det vara svårt att veta vilken maskin som ger mest funktion och nytta för pengarna. Det beror förstås på vilka muskelgrupper man främst vill fokusera på, men en spinningcykel är ett komplett och bra val. Den ger bra och effektiv träning oavsett om man är nybörjare eller har tränat i åratal och den är väldigt enkel att använda. Det går ofta att välja motstånd och man anpassar själv träningstid och intensitet efter den egna förmågan.
En spinningcykel kan användas för både högintensiv och lugnare träning, den kan användas under rehabiliteringsperioder om man har problem med skador och den kan dessutom användas när man vill värma upp inför annan träning eller varva ner efter ett utfört träningspass. Den är helt enkelt ett bra inslag i träningsrutinen för den som vill ha ett helhetstänk som tränar upp kroppens alla muskler samt hjärt- och lungkapacitet, utan att för den skull belasta leder och muskler mer än nödvändigt.
Spinning på gym
Spinning är en träningsform som även bedrivs på gym, vanligtvis i klasser med ett flertal deltagare och en instruktör. Det brukar vara härlig stämning på klasserna och man uppmuntras att ge lite extra och ta i så mycket man kan, då musiken som spelas ofta är väldigt peppande och instruktören brukar vara riktigt skicklig på att få med hela klassen i övningarna.
Ofta varvas högintensiv cykling med lugnare etapper och motståndet ökas också med jämna mellanrum. För den som vill få rejäl fart på sin träning är spinningklasser absolut att rekommendera och det bästa är att man kan ta med sig alla tips hemma och cykla vidare på spinningcykeln hemma om man har en sådan.
Naturligtvis finns det även många andra träningsklasser på gymmet som kan vara både givande och roliga att delta i. Crossfit, zumba och step är några av de klasser som brukar hållas och att pröva på dem alla kan vara ett lämpligt sätt att hitta en träningsform som man verkligen uppskattar. Det finns heller inget som säger att man sedan måste hålla sig till en och samma typ av träning, det går utmärkt att delta i olika klasser varje vecka för den som vill och naturligtvis är det positivt att varva gruppträningarna med gammal hederlig styrketräning på gymmet för att stärka alla muskelgrupper.
Inköp av spinningcykel
Även om man är sugen på att komma igång och träna kan det vara så att man vill försöka hålla nere utgifterna i den mån det går. Att köpa in ett flertal dyra träningsmaskiner är kanske inte det första man gör när man fått ett träningsintresse men att köpa några grundläggande hjälpmedel och redskap kan definitivt underlätta träningen och se till att träningsrutinen bibehålls. En spinningcykel är en bra första träningsmaskin att satsa på och den här typen av maskin behöver inte vara speciellt dyr. Det går att få tag på en ny spinningcykel för strax över tusenlappen. Det är visserligen inte den mest avancerade och påkostade modellen, men den duger att sitta och cykla på. Det finns dock även dyrare cyklar med fler funktioner. Priserna på spinningcyklar varierar, många modeller kostar mellan 3000 och 5000 kronor men det finns också betydligt dyrare modeller som kostar från 15 000 kronor och uppåt.
Skillnaden på en billig cykel och en dyr cykel kan bland annat vara att det finns fler funktioner och fler program att välja på, på de cyklar som är dyrare. Det kan också vara så att de dyrare modellerna är mer robusta och byggda för att tåla regelbunden och högintensiv cykling, medan de billigaste modellerna kan vara mindre hållbara.
Det är en stor fördel om det finns en skärm fäst vid spinningcykeln där man kan se vilken distans man har cyklat, vilken hastighet man håller, hur många kalorier som har bränts och hur lång tid man har ägnat åt träningen. Dels blir det lättare att se vad man faktiskt har lyckats med men det blir också lättare att sätta upp både korta och mer långsiktiga mål och sedan följa upp hur man faktiskt uppfyller dessa mål. Naturligtvis går det bra att träna även utan en sådan display men det kan vara svårare att hålla motivationen på topp om det inte går att hålla reda på hur långt man har cyklat och hur man har presterat i övrigt.
Varva cykling med annan träning
Att träna på en spinningcykel är som sagt bra och effektiv träning som ger bra effekt både när det gäller kondition och styrka. Det är dock viktigt att även väva in andra träningsmoment i träningen. Det kan handla om löpning med intervaller, roddmaskinsträning och simning men det kan även handla om att delta i bollsporter som innebandy och handboll, dans eller gymnastik. Alternativen och möjligheterna är många och det gäller att aktivera sig på de sätt man kan och tycker är roliga.
Det finns många roliga träningsformer och i början kan det vara svårt att veta vad man bör göra och vilken typ av träning man bör ägna sig åt, men det bästa är att helt enkelt prova på så många olika träningstyper som möjligt och se vad man uppskattar mest. Det man tycker är roligast brukar och vara det man fortsätter med, och på så sätt det som ger bäst resultat.