Meny Stäng

Skivstång

Övningar med skivstång

En skivstång kan användas för att träna upp styrkan i armar, axlar och rygg, något som de flesta redan känner till. Det finns dock övningar med skivstång som även ger träning till andra delar av kroppen. Knäböj exempelvis, är ett perfekt sätt att träna inte bara överkropp, utan även benmusklerna. Burbee-Thruster är en övning som utförs med skivstång, där muskelgrupperna bröst, framsida lår och nedre delen av ryggen får jobba. Det här är dock inte en av de enklaste övningarna i och med att det är en kombinationsövning med armböjning, frivändning och push press. Innan man försöker sig på denna bör man vara mycket bekant med de tre separata övningarna för att undvika skador och felaktigt slitage.

Träna med skivstång

För att träna både framsida och insida lår och även rumpan är utfallsgång med skivstång en riktigt bra övning. Hållningen är viktig i denna övning, vilket den givetvis är i de flesta övningar.
En enklare övning är raka pullover med stång. I denna övning tränar man muskelgrupper i övre delen av ryggen, bröst och triceps.

Det finns en mängd övningar att utföra med hjälp av skivstången och den som vill ta reda på mer om skivstångsövningar finns det gott om intressanta övningsbibliotek på nätet där det går att se både bild och text, och ibland även filmer som visar hur övningarna ska utföras för optimalt resultat.

Olika typer av skivstänger

De flesta vet hur en skivstång ser ut, det är kanske ett av de allra mest klassiska redskapen inom styrketräning och styrkelyft. Standardskivstången kallas även för olympisk skivstång och den är 220 cm och väger 20 kg, och den är tillverkad för viktskivor på 50 mm. Greppet på denna är mellan 20 mm och 32 mm. Det här är den typen av skivstång som de allra flesta tänker på när de hör ordet skivstång. Det är dock inte den enda variant som finns.

Det finns tunnare skivstänger att få tag på, där greppet är 25 mm. Denna går att hitta med olika längd och olika vikt, och många upplever att den är enkel och behaglig att använda i och med att greppet är tunnare. För den som har problem med utrymme kan denna variant vara perfekt och en annan fördel är att inköpspriset oftast är lägre jämfört med standardstängerna.
Crossfit ökar allt mer i popularitet och många tycker att detta är den perfekta träningsformen. Standardskivstången passar dock inte till crossfit och därför har man tagit fram en speciell crossfit-stång. Om man vill ägna sig åt crossfit med de höga släpp som förekommer där, är det därför bäst att satsa på den här typen av skivstång som är anpassad till just den typen av övningar och inte går sönder lika snabbt och lätt vid den typen av användning.

Teknikstången ser ut som en vanlig skivstång ungefär men väger mindre, vanligtvis cirka 10 kg. Den tål heller inte samma höga belastning vilket är väldigt viktigt att tänka på.

Vilken typ av skivstång man bör välja beror naturligtvis till stor del på vilken typ av träning man har tänkt ägna sig åt. Om man känner sig osäker kan det vara bra att rådfråga antingen en PT, eller någon som arbetar i en butik som säljer alla sorters skivstänger och verkligen kan sin sak kring dessa redskap. Det är viktigt att välja rätt skivstång för att träningen ska fungera så bra som möjligt och ge önskat resultat.

Pris på skivstången

Vad kostar det då att köpa en skivstång? Det beror naturligtvis på vilken typ av skivstång man till slut väljer. Priserna kan skilja en del mellan olika modeller. Naturligtvis kan även priset variera från en butik till en annan, och kvaliteten på stången påverkar naturligtvis också priset. Det finns skivstänger för så lite som 400-500 kronor men det finns också betydligt dyrare skivstänger som kostar några tusenlappar. Man behöver inte alls köpa de dyrare varianterna för att kunna komma igång och börja träna, men det är viktigt att man väljer en stång med bra kvalitet som håller för träning och som tål det antal repetitioner du kommer utsätta den för.

Vad behövs mer

En skivstång är som sagt bra att ha för att komma igång med träningen, även om det inte är ett måste. För den som inte har plats med en skivstång hemma går det naturligtvis bra att istället gå till gymmet och träna. Där finns olika typer av skivstänger och även kunnig personal som kan hjälpa till att visa olika övningar.

Om man ändå bestämmer sig för att bygga ett enkelt hemmagym så är en skivstång ett givet inslag i och med att den är relativt billig att köpa och kan användas till så oändligt många övningar för hela kroppen. Utöver skivstången kan det vara bra att ha en situpsbänk, en chinsstång, en roddmaskin och en crosstrainer, för att nämna några av de mer populära och användbara träningsredskapen och maskinerna. Det är viktigt att se till att alla muskelgrupper tränas och att även konditionsträning tas med i träningsprogrammet. En allsidig träning blir ofta roligast och det är också den som ger bäst resultat. Att bara träna ett fåtal muskelgrupper, för att exempelvis få tydliga och stora armmuskler är ingen bra idé. Man bör satsa på ett sunt helhetstänk och se till att hela kroppen får sitt. Det är också det man mår bäst av i långa loppet.