Meny Stäng

Roddmaskin

Kondition och styrka på samma gång

En stor fördel med en roddmaskin är att användaren tränar muskler och styrka samtidigt som det även ger konditionsträning. Hjärta och lungor får arbeta hårt under träningen men träningen är samtidigt mycket skonsam för lederna. Till skillnad från många andra träningsredskap får många olika muskler arbeta vid träning i roddmaskinen. Det här är en träningsform som är bra för hela överkroppen. Axlar och rygg får sig en rejäl genomkörare men faktum är att även vader och lår får jobba när man tränar med en roddmaskin. Det blir med andra ord en bra helhetslösning för den som vill åstadkomma bra och effektiv träning med hjälp av ett och samma träningsredskap.

Med en Roddmaskin tränar du kondition och styrka.

Saker att tänka på vid val av roddmaskin

Alla roddmaskiner är inte likadana. Det finns ett flertal skillnader och dessa variationer påverkar både kvalitet och pris. Här kommer några punkter att titta på vid val av roddmaskin.

Motstånd – En roddmaskin kan ha antingen magnetmotstånd, luftmotstånd eller en kombination av dessa motståndsmodeller. Luftmotstånd fungerar på ett sätt som gör att det är användarens roddrag som genererar motståndet. Det innebär att motståndet ökar vid ökad intensitet på träningen. Många tycker att detta är praktiskt, i och med att inga manuella justeringar av motståndet behöver göras, vilket innebär att man inte behöver avbryta träningen för att korrigera. Det som kan upplevas som en nackdel med luftmotstånd är att roddmaskiner med luftmotstånd ofta låter betydligt mer än roddmaskiner med magnetiskt motstånd. Maskiner med magnetmotstånd å andra sidan är betydligt mer tystgående och det går även att ställa in ett högre motstånd för den som vill. Många tycker dock att det optimala är en roddmaskin med kombinerat luft- och magnetmotstånd. Läs mer hos Letsbuyit om roddmaskiner.

Konstruktion – När det kommer till konstruktionen kan det skilja en hel del mellan olika roddmaskiner. Det finns riktigt stabila och robusta maskiner som håller för det mesta, men det finns även lättare varianter som inte är fullt lika stabila. Detta är definitivt något man bör ta hänsyn till när man står inför ett köp av en ny träningsmaskin. Det är dock viktigt att tänka på att det kan finnas flera aspekter när det gäller detta. För den som är trångbodd och inte har möjlighet att ha roddmaskinen stående framme när den inte används, är det en fördel om den är av mindre modell och kan ställas undan utan svårigheter. För den som däremot har mer plats och inreder ett rum för träning, där det kanske även finns andra träningsmaskiner, är det ofta kvalitet och funktion som står i fokus och då kan det vara en klar fördel att välja en mer robust maskin.

Träningsdator – Ingår det en träningsdator till roddmaskinen? Många av träningsmaskinerna har en medföljande träningsdator, ibland med olika program, där det snabbt och enkelt går att se hur lång distans man har lagt bakom sig, hur många kalorier man har förbränt, vilken hastighet man håller och annan nyttig information. De allra flesta upplever det som en fördel att ha en sådan träningsdator eftersom det gör det lättare att hålla koll på resultaten och även att sätta upp mål och hålla koll på hur man jobbar mot målen.

Priset kan variera

Som alltid när det är dags att göra ett inköp väcks frågan om pengar och budget. För den som har turen att vara ekonomiskt oberoende och inte behöva tänka på pengar är denna fråga kanske inte speciellt betydelsefull, men för de allra flesta är trots allt kostnaden en betydande faktor. Det finns stora prisvariationer när det kommer till träningsmaskiner och roddmaskiner är inget undantag. Det finns billiga modeller för runt tusenlappen men det finns också riktigt avancerade modeller som kostar runt 15 000 kronor. Givetvis finns det också gott om alternativ i mellanskiktet.

Att det finns stora prisdifferenser är lätt att konstatera men det som också är viktigt att nämna är att detta innebär att så gott som alla har möjlighet att köpa en roddmaskin. Kanske krävs det att man sparar och lägger undan pengar några månader men det är inga oöverkomliga summor det handlar om. Med relativt små medel går det alltså att införskaffa ett träningsredskap som gör att man kan träna så gott som hela kroppen och på sikt sparar man in en hel del pengar eftersom man slipper betala för dyra gympass.

Varierad träning

Naturligtvis är det en fördel att lägga upp ett så varierat träningsprogram som möjligt och det kan vara bra att varva träningen på roddmaskinen med annan träning. Detta är dock inget som behöver kosta pengar. Det går utmärkt att varva träning på roddmaskin med löpning, cykling, simning och styrketräning med övningar som plankan, armhävningar och situps. På det sättet tränar man både kondition och styrka och hela kroppen får jobba, men kostnaden hålls nere vilket av många ses som väldigt viktigt.

Om det upplevs som svårt att sätta ihop ett bra och varierat träningsprogram finns det bra tips och råd att hitta på webben, men det går också att boka tid med en personlig tränare där man kan titta på de personliga förutsättningarna och tillsammans lägga upp ett lämpligt program att följa. Det finns naturligtvis inget krav på att man sedan måste fortsätta gå till den personliga tränaren, men det kan vara en bra start för att ta reda på vilka övningar som är effektiva och bra och för att få tips och råd på hur man kan lägga upp ett passande program som är utmanande utan att vara slitsamt för kropp och leder.