Meny Stäng

Massagestol

Oavsett anledning så är det inte nyttigt att gå runt och vara rejält stressad under någon längre period. Under en kort period kan människan reagera positivt på stress och till och med prestera bättre med hjälp av den, men efter ett tag början det ta ut sin rätt och det är därför viktigt att se till att göra vad man kan för att hantera detta innan det går allt för långt. Korta pauser på jobbet, en kvart i en massagestol och en kort promenad i solen kan vara exempel på åtgärder som kan hjälpa för att minska den vardagliga stressen.

Hur kan en massagestol vara till hjälp

En massagestol kan alltså vara till viss hjälp när det gäller stresslindring. Hur kan då det gå till kanske någon undrar. Det är faktiskt inte så konstigt. De flesta kopplar av under en massage, då massage är avkopplande för kropp och själ. En massagestol erbjuder ofta olika program och olika intensitet och den masserar spända muskler i kroppen på ett sätt som får musklerna och kroppen i allmänhet att slappna av.

Massagestol

Att ha en massagestol på kontoret kan vara en riktigt bra idé. Medarbetare på företaget kan då sätta sig i den under en rast eller avsätta en kvart, tjugo minuter varje dag för avkoppling i stolen. Det gör att man kommer ut från massagestunden mer avslappnad och med en bättre känsla i kroppen, vilket kan göra att man minskar stressnivån och orkar ta tag i nya utmaningar.

Naturligtvis är det inte bara på jobbet man kan ha stor nytta av en massagestol. Många upplever framför allt stress i hemmet, på grund av allt från en lång rad fritidsaktiviteter med barnen till en rad sysslor som måste utföras, samtidigt som många är trötta efter en lång arbetsdag. Då kan det vara avkopplande att ha en massagestol hemma, som man kan koppla av i när barnen har lagt sig, eller kanske en stund medan maten står i ugnen. Avkoppling är välkommen oavsett om tid och möjlighet till det ges på jobbet eller i hemmamiljö. Vi behöver alla koppla av och varva ner med jämna mellanrum för att orka med de höga krav som ställs på oss i olika situationer och en massagestol är ett av de hjälpmedel som kan användas för att man ska stressa mindre och må bättre.

Val av massagestol

Oavsett om en massagestol ska köpas in till kontoret eller till hemmet så är det inte helt enkelt att välja bland alla de modeller som finns idag. Det finns enklare modeller som kostar runt 3000 kronor men det finns också mer avancerade, lyxigare varianter som kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor. Naturligtvis kan den som letar även hitta lyxigare och dyrare massagestolar än så, även om de inte är lika vanligt förekommande när man tittar i de vanliga butikerna.

Hur ska man då veta vilken massagestol man ska välja? Det beror lite på vilka krav man har.

Till ett företag där den kommer användas frekvent av många olika medarbetare kanske kraven är lite högre och kanske tillåter även budgeten att man köper in en lite dyrare stol. De mer avancerade modellerna har ofta runt 10 olika massageprogram där man bland annat kan välja vilken typ av massage som ska ges, om det ska masseras över hela kroppen eller om det exempelvis ska vara fokus på axlar eller rygg och så vidare. Även intensitet kan ställas in på dessa modeller. På enklare massagestolar finns det ibland också möjlighet att välja program men det kan då finnas färre program att välja mellan.

Det estetiska spelar naturligtvis också in, även om det kanske inte är det allra viktigaste när man ska välja massagestol. Hur viktigt utseendet är beror bland annat på vart man planerar att ha stolen. Om man har ett speciellt avslappningsrum spelar kanske utseendet mindre roll, men om man ska ha den i hemmet och behöver ha den stående framme där den även är synlig för gäster vill man naturligtvis att den ska smälta in någorlunda bland resterande möbler. Om man till exempel konsekvent satsar på en vit inredning så kanske man inte vill ha en brun massagestol stående bland det övriga möblemanget, och om svart är det man vill ha så är förmodligen inte en vit massagestol något man väljer i första hand. Som tur är finns det en del olika modeller även när det kommer till den estetiska biten, vilket gör att alla bör kunna hitta en lämplig massagestol även ur den aspekten.

Lita inte bara på massagestolen

En massagestol är som sagt ett bra hjälpmedel för den som vill slappna av och minska stressnivån. Det gäller dock att inte tro att den ensam kommer att göra att man slipper stress i framtiden. Den är som sagt till hjälp, men det behövs även andra åtgärder. Om man till exempel blir spänd och stressad på jobbet, och ägnar sig mycket åt stillasittande skrivbordsarbete, kan en kort promenad utomhus vara till stor nytta för att byta fokus, få lite frisk luft och släppa lite av stressen.

Bra sömn och bra mat är naturligtvis också ett måste. Utöver det är det viktigt att se om man kan förändra rutinerna på något sätt. Varför blir det stressigt? Hanterar var och en ett för stort ansvarsområde och för många uppgifter? Skulle uppgifter och projekt kunna struktureras och planeras på ett bättre sätt och fördelas bättre? Om stressen uppstår till följd av familjelivet och vardagsbestyr så kanske det går att organisera om lite. Man kanske inte behöver skjutsa och hämta från alla träningar, det kanske går att dela upp arbetet mellan olika familjer så att var och en får några lediga kvällar. Det finns lösningar på det mesta, bara man tar sig tid att gå till botten med stressorsaken.