Meny Stäng

Massage för gravida

gravidmassage

Det är en klassisk rädsla bland gravida att gå på massage, eftersom det skulle kunna skada fostret och till och med leda till missfall. Så är dock inte fallet och någon forskning som påvisar samma sak finns inte. Däremot kan fel typ av massage eventuellt öka de besvär du har som gravid.

Massage för gravida blir allt mer vanligt idag, men det är ingenting vem som helst kan pyssla med. Det krävs rätt utbildning och erfarenhet för att erbjuda professionell gravidmassage.

Bra med gravidmassage

En anpassad gravidmassage har i det stora hela bara gynnsamma fördelar för dig som är gravid. Det är bra för dig som bär på många kilon extra och dessutom är fylld av hormoner, men även för barnet i magen. När du slappnar av ökar nämligen dina positiva hormoner som får dig och barnet att må bra. Därför är det alltid en bra idé att regelbundet gå på massage när du är gravid, dock under noggranna och kontrollerade former.

Gravidmassör med specifik kunskap

Det är viktigt att du väljer en massör som är specialiserad just på den gravida kroppen. Är du osäker på huruvida personen som ska utföra gravidmassage på dig har rätt erfarenhet bör du alltid kolla upp detta. En seriös gravidmassör vet vad som händer med kroppen under graviditetens alla faser. Därutöver är massören utbildad och känner till hormonändringar som också påverkar muskler, bindväv och ligament i en gravid kropp.

Gravidmassör med specifik kunskap

I jämförelse med för några år sedan finns det idag betydligt fler specialiserade gravidmassörer. De flesta barnmorskor har också duktiga massörer i sitt nätverk som de kan rekommendera.

Viktiga ”regler” att förhålla sig till

Du som är gravid är den som allra bäst känner din kropp och det är även viktigt att lyssna på olika signaler. Upplever du något under massagen som inte känns rätt ska du omedelbart avbryta massören. Det är med stor sannolikhet inte något farligt med massagemomentet, men en gravidmassage är till för avkoppling och du ska aldrig känna dig stressad eller rent ut av få ont. En professionell massör använder speciella ”gravidgrepp” när den här typen av massage utförs.

Det finns ingen regel för när du kan få massage som gravid utan det går bra redan från första trimestern fram till den sista tiden innan förlossning. Däremot är det vanligt att massörer inte masserar gravida kvinnor som befinner sig i första trimestern.

Regelbunden massage och aktivitet

Det finns alltså ingen forskning som visar att massage skulle vara skadligt under graviditeten. Samma sak gäller fysisk aktivitet som du inte ska vara rädd för när du är gravid. Tvärtom är det ytterst viktigt att röra på dig under graviditeten eftersom det kan minska besvär. Dessutom är det bra ur ett förebyggande syfte inför förlossningen. Med det sagt är också vila och återhämtning av stor vikt genom hela graviditeten. Försök därför att kombinera rörelse, motion och avkopplande massage. Du kan gå på gravidmassage hos en skicklig massör, men också göra enklare stretching på hemmaplan.