Meny Stäng

Löpband

Träna upp din kondition med ett löpband

Strax efter nyår är det faktiskt många som tar tag i det där man har talat om länge, och man gör en uppriktig ansträngning för att stärka hälsan och välbefinnandet. Men, efter ett tag kommer ursäkterna på rad och man hoppar över allt fler träningspass. Det är för kallt ute, eller för mörkt. Det regnar, snöar eller är halt. Och inte har man tid att ge sig ut på en löprunda heller egentligen. För bara det att klä sig för alla väderförhållanden och ge sig ut någon timme är ansträngning nog för många. Ska man kunna upprätthålla en regelbunden träningsaktivitet, som man ju bör om det ska ge en bra effekt, måste det vara lustfyllt och inte besvärligt som det lätt blir.

Löpträning

Om du ger dig möjligheten att träna hemma, oberoende av väder, årstid eller tid på dygnet, är chansen förstås mycket större att du håller i och fortsätter med den nyttiga träningen. Och du kommer garanterat att både må bättre och bli piggare när din kondition blir bättre, så det är väl värt de där träningspassen. Med ett löpband hemma kan du springa när det passar dig. Har du ont om tid kan du lägga in några kortare pass mellan andra aktiviteter. Det finns ju inget som säger att du måste springa länge varje gång. Några kortare löppass under en dag kan vara precis lika effektivt som ett långt. Löpning och promenader är de vanligaste träningsformerna, och det avspeglar sig också i de träningsredskap vi har hemma. För de allra vanligaste redskapen för träning hemma är löpband, promenadband och crosstrainers.

Skaffa ett löpband hemma

Har du ett löpband hemma går det inte lika lätt att undkomma träningen eftersom de flesta av de vanliga ursäkterna kommer på skam. Du kan varken skylla på väder, mörker eller dåligt väglag om du kan ta din löprunda inomhus. Det är bara att dra på sig träningskläderna och börja springa, och om regnet vräker ner utanför fönstret eller om stormen viner spelar ingen roll. Du springer torr och varm oavsett väder och vind.

Du har kanske redan testat ett löpband på gymmet och vet att det ger en bra och effektiv träning. Och visst kan du fortsätta löpa på band på gymmet, men då måste du boka tid och dessutom kanske stå i kö och vänta på din tur eftersom det ofta är många som vill löpträna vid ungefär samma tidpunkt. Dessutom kostar det en hel del pengar att träna på gym. Så med ett eget löpband spar du både tid och pengar. och du kan, som sagt, träna precis när det passar dig. Och det i sin tur borgar för att du kommer att fortsätta träna och inte ge upp efter några veckor.

Många blandar ihop löpband och promenadband och tror att det är samma sak. Men, så är det faktiskt inte. Ett promenadband är till för just promenader och tål oftast inte den hårdare belastning som löpning ger. Så om du vill träna löpning ska du absolut se till att du väljer just ett löpband som är avsedd för denna träningsform.

Jogga och springa på löpband

Om du mest tänker promenera, och kanske jogga nån gång, kan du förmodligen nöja dig med ett promenadband som är betydligt billigare än ett löpband. Men, ska du springa bör du alltså satsa på ett löpband som klarar de påfrestningar det kommer att utsättas för.

Spring på löpband

Löpband finns i många olika varianter, storlekar och prisklasser. Löpband är betydligt dyrare än promenadband och också dyrare än de flesta crosstrainers. Men, träningen är ju en investering i din egen hälsa, så det är givetvis värt pengarna att köpa ett löpband. Men det betyder ju inte att du nödvändigtvis måste köpa den dyraste maskinen om du inte behöver de mest avancerade funktionerna.
När du ska välja löpband finns det några frågor du bör ställa dig innan du bestämmer dig.

  • Hur ofta kommer du att använda ditt motionsband?
  • Ska du huvudsakligen promenera eller är det löpträning du vill ha?
  • Kommer fler än du att använda ditt löpband?
  • Hur mycket pengar är du beredd att lägga på ditt motionsband?

Olika prisklasser

Rent generellt skulle man kunna dela in löpbanden, eller motionsbanden i tre olika prisklasser: budgetklass, mellanklass och proffsklass.
I budgetklassen finns de enklare och mindre robusta löpbanden. De är inte så tunga, men inte heller så stabila som de dyrare maskinerna. Men, de skiljer sig också genom att ha en kortare löpyta. Just detta med löpytan är något som är viktigt att ta med i beräkningen när du gör ditt val. Löper du med korta steg och inte är så noga med att kunna sträcka ut är ett billigare löpband kanske fullt tillräckligt. Men, om du vill kunna springa fortare blir steget längre, och då gäller det förstås att ha ett löpband som räcker till så att du kan springa på ett komfortabelt sätt. Löpband i budgetklassen har också en enklare stötdämpning och mindre kraftfull motor än de dyrare varianterna. Ett löpband i budgetklassen ligger på priser under cirka 11 000 kr.

Väljer du ett löpband i mellanklassen får du räkna med att betala från runt 11 000 och några tusenlappar upp. Men då får du också ett mycket välbyggt och stabilt löpband som klarar regelbunden användning under lång tid. Du får också ett löpband som går tyst och är tungt och stabilt. Dessa band har en generös löpyta som ger dig en bekvämare och tryggare löpning. Motorn är kraftig och kan generera mycket höga maxhastigheter vilket förstås också ger dig större valmöjligheter. Ett löpband i mellanklassen har också en påkostad träningsdator som ofta också bjuder på specialfunktioner som pulskontroll och högtalarfunktion.

Är du beredd att betala bortåt 15 000 kr eller mer kan du få ett löpband i proffsklass. Dessa är gjorda för att tåla tuff och regelbunden träning på elitnivå och bjuder på extra allt.