Meny Stäng

Hantelställ

Ordning och reda förnöjer

Ett hantelställ kanske inte är det första du tänker på att köpa när du ska inreda ett hemmagym och skaffa all nödvändig och önskvärd utrustning. Förmodligen fokuserar du främst på att köpa någon träningsmaskin, en skivstång, vikter, hantlar, kettlebells, gummiband och allt du kan tänkas behöva till själva träningen. Det är dock betydligt trevligare att lämna gymmet efter avslutat träningspass om det ser rent och undanplockat ut, och just därför är det en bra idé att satsa på ett hantelställ där du kan förvara alla hantlar på ett prydligt sätt. Det gör också att risken att de ska gå sönder minskar, och du riskerar heller inte att sparka i tån i hantlarna, vilket faktiskt är lätt hänt om de ligger framme på golvet där du går.

Hantelställ

Ett hantelställ är en bra början för ett rent och välstädat hemmagym och om du känner att du behöver ytterligare förvaring kan du alltid skaffa en liten byrå eller några lådor där du kan lägga gummiband, hopprep och andra mindre träningsredskap som med fördel kan plockas undan efter varje användning.

Antalet hantlar avgör

Hur många hantlar har du i din ägo? Det är nämligen det som avgör vilket hantelställ du behöver. Olika hantelställ har plats för olika många hantlar, och om du ändå ska köpa ett är det givetvis lika bra att du satsar på ett som gott och väl rymmer alla hantlar så att du slipper köpa ett nytt inom kort. Visserligen kan priset vara högre om du behöver ett större ställ, men det kan det vara värt.

Vad ligger då priset på för ett hantelställ? Det kan som sagt variera beroende på storleken men det går ändå att ge lite generella riktlinjer så att du vet vad du kan vänta dig. Ett litet hantelställ med plats för sex par hantlar går att köpa för cirka 1000 kronor. Vill du ha ett med plats för 10 hantlar går det att köpa för cirka 2 500 kronor. Nu är detta bara exempelpriser och det finns både billigare och dyrare alternativ. Vill du ha ett stort hantelställ i flera våningar med plats för 15 par hantlar kostar det runt 6000 kronor. Det är dock viktigt att poängtera att det även kan gå att få tag på ett billigare hantelställ som rymmer lika många hantlar.

Vad priset hamnar på beror nämligen inte bara på storleken och antal hantlar det ska rymma, det beror även på vilken butik du vänder dig till för att handla. Vissa butiker, exempelvis de dyrare sportbutikerna, har ofta högre priser på sina produkter jämfört med butiker som specialiserat sig på näthandel, helt enkelt för att webbutikerna inte har samma kostnader när det kommer till lokaler, lagerhållning och andra saker. Det kan därför vara bra att jämföra priser och även om du hittar ett hantelställ som du verkligen vill ha, så kan det löna sig att kolla upp om någon annan butik saluför ett likadant hantelställ till bättre pris. Det kan faktiskt skilja en hel del på priset mellan olika butiker, vilket är värt att tänka på.

Spelar utseendet roll

Hur är det då med den estetiska aspekten? Spelar det någon roll hur hantelstället ser ut? Det är naturligtvis inte den viktigaste aspekten, men det kan ändå spela viss roll. Om du har tänkt till när du har inrett ditt hemmagym så kanske du vill hålla en viss stil och inte blanda in något som inte alls passar in med den övriga inredningen. Det kan därför vara bra att veta att det kan skilja en del även designmässigt mellan olika produkter. Det finns till exempel hantelställ som är pyramidformade och hantelställ som är mindre och enklare med raka linjer som påminner om ett skoställ, som tar mindre plats och väcker mindre uppmärksamhet. Vidare finns det ställ som är cylinderformade för den som är ute efter något lite annorlunda. Det finns helt enkelt en rad alternativ och det bästa sättet att besluta dig för vad som passar bäst hos dig är att titta på de olika alternativ som finns och välja det som faller dig i smaken.

Vilken typ av hantlar

Det kan även vara bra att ta reda på vilken typ av hantlar som går att förvara i hantelstället du har tänkt välja. Det finns nämligen olika typer av hantlar. Det finns hantlar av krom och hantlar av gummi bland annat. Läs gärna vad som står beskrivet om de olika hantelställen så att du vet att just dina hantlar får plats och kan förvaras där, så att du slipper en obehaglig överraskning när du plockar fram ditt nya ställ.

Vilken typ av hantlar du ska satsa på är för övrigt också en bra fråga. Det är en smaksak vilken typ av hantlar man föredrar och du behöver fundera på vilka du gillar bäst. De ska kännas bra i handen så att du får ett bra grepp och de ska vara smidiga och bra att träna med. Det kan också förekomma prisskillnader så naturligtvis kan det också vara en faktor att väga in när du ska köpa nya hantlar. Hur viktig den faktorn är beror naturligtvis på vilken budget du har, om du har ganska fritt utrymme att köpa de redskap du vill ha, eller om du behöver tänka efter och försöka få pengarna att räcka till så många redskap som möjligt.