Meny Stäng

Dörrtrapets

Det är ett riktigt bra redskap på grund av att det billigt att köpa, kräver minimalt utrymme, kan tas ner när som helst och dessutom är enkelt att komma igång och använda. En dörrtrapets kan användas av den som tränar intensivt och har tränat i åratal men även av den som nyligen har kommit igång med sin träning. Det är helt enkelt ett lämpligt träningsverktyg för alla.

Ett av de billigaste redskapen

Naturligtvis handlar inte allt om pengar men pengar är ändå en viktig faktor för väldigt många. Av den anledningen är det viktigt att poängtera att det går att skaffa lämplig utrustning för hemmaträning även för den som saknar en stor budget. Det behövs inga dyra maskiner för att komma igång och börja träna. En chinsstång, några kettlebells och rockringar är en bra början för den som vill komma igång så fort som möjligt. En chinsstång, eller en dörrtrapets som det också heter, kostar mellan 150 och 1000 kronor att köpa och det är absolut ingen nödvändighet att satsa på den dyraste modellen. Även de billigare modellerna håller bra och kan vara bra att börja med. Den som vill kan sedan satsa på mer avancerade redskap när träningen intensifieras, om behovet skulle dyka upp.

Att köpa in kettlebells och rockringar är heller ingen dyr utgift, det räcker ofta med några hundralappar för att köpa in dessa verktyg som verkligen är till hjälp när det är dags för träningspasset. Skulle du på sikt vilja komplettera träningsutrustningen med andra redskap, som till exempel ett löpband, en roddmaskin eller en motionscykel så kan du när som helst göra det om du har platsen som krävs. Vissa av dessa maskiner går att få i en lite lättare modell som går att fälla ihop och ställa undan, vilket kan vara till hjälp.

Vem kan använda en dörrtrapets

Kan vem som helst använda en dörrtrapets? Ja, i stort sett. Alla klarar dock inte av samma övningar i början och det gäller att ta det steg för steg. Om du vill göra chins så är det en riktigt bra idé eftersom det hjälper till att stärka musklerna i överkroppen, men det är viktigt att göra dem rätt så att inte slitaget på leder och muskler blir för stort. Om du aldrig gjort chins tidigare kan det vara bra att be om hjälp till att börja med. Boka gärna in en timme med en skicklig personlig tränare som kan visa dig exakt hur övningen ska göras för att säkerställa att du gör rätt och undviker onödiga skador.

Det gäller också att träna alla muskelgrupper samt att baka in konditionsträning i träningsprogrammet. Att enbart köpa en dörrtrapets, göra chins och tro att det kommer att räcka för att bli vältränad duger inte. Det är en riktigt bra start men du behöver se till att även hitta andra övningar som tränar de muskler du inte kommer åt när du gör chins. Vidare kommer du att behöva hitta ett bra sätt att träna kondition. Det kan ske genom löpning, cykling, spinning, zumba eller någon annan form av träning som du uppskattar. Kanske känner du att det skulle vara roligt att testa kampsport i någon form och det är verkligen ett riktigt roligt sätt att låta kroppen jobba hårt. Med den typen av träning kombinerar du styrketräning med konditionsträning och du förbättrar även explosivitet och balans på ett riktigt bra sätt.

Träna hemma och gör det du trivs med

Även om du vill börja ett nytt och mer hälsosamt liv så är det viktigt att komma ihåg att du ska fokusera på sådant du tycker är roligt och trivs med. Om du tycker att en viss typ av träning är tråkig så ska du istället satsa på andra övningar. Förhoppningsvis trivs du bra med att göra pullups och då har du stor nytta av en dörrtrapets. Om du upptäcker att du trivs med att simma och röra dig i vatten kan du träna både ben, armar och kondition genom simning och vattengymnastik. Det är viktigt att träna på ett genomtänkt sätt som minimerar skaderisken och som sliter så lite som möjligt på kroppens alla delar samtidigt som det ger så bra träning som möjligt.

Det allra bästa tips du kan få är med andra ord att hitta ett sätt att träna som du verkligen tycker om. Om du tycker om hästar, börja med ridning, om du tycker om musik och rörelse, testa någon form av dans. Om du trivs med lagsporter, pröva basket, handboll, fotboll eller någon annan sport som du tror skulle passa dig. Huvudsaken är att du rör på dig, tränar upp din kondition och din styrka och att du samtidigt har riktigt roligt. På det sättet kan träningen bli ett fritidsintresse som du håller fast vid även när du kommit förbi den första perioden då träningen är något nytt och spännande.

Att hitta en träningsform som du gillar är det första steget till en varaktig träningsrutin. Att träna hemma när tiden ges är nästa steg. En dörrtrapets hjälper dig att komma igång, ett hopprep kan också vara till stor nytta. Det är enklare än du kanske tror att genomföra övningar hemma och det behöver inte ta speciellt mycket av din tid. Du kan enkelt utföra ditt träningsprogram på en timme eller till och med mindre än så. Vissa tycker att det är perfekt att börja dagen med att träna medan andra hellre tränar på kvällen. Du gör helt enkelt det som passar dig bäst och placerar in träningen där det passar bäst i ditt schema. Det finns inget rätt eller fel, så länge du ser till att träningen verkligen blir av.