Meny Stäng

Chinsstång

Även för dig med liten budget

Att du har bestämt dig för att börja träna är ett riktigt bra första steg. Nästa steg blir att fundera över vart du ska träna och vilken typ av träning du vill ägna dig åt. Det finns, som du säkert redan har upptäckt, oändligt många olika typer av träning. Kanske vill du börja gå på pass och ägna dig åt aerobics, zumba, cross fit eller något annat givande där du i grupp tränar och har roligt? Eller så kanske du vill börja med en lagsport som fotboll, innebandy eller basket? Kanske är kampsport något som du är sugen på att testa? Det finns som sagt oändligt många träningsformer och du behöver inte alls begränsa dig till en träningsform utan kan med fördel testa ett flertal olika sporter för att se vad du uppskattar mest.

Oavsett vilken typ av träning du fastnar för kan det dock vara bra att även träna hemma. Sådan träning är nämligen enklast att genomföra. Även om barnen är sjuka eller om det är mycket på jobbet brukar det gå att avsätta en halvtimme någon gång på dygnet för att träna, vilket är betydligt bättre än att inte träna alls. Det behöver heller inte vara varken dyrt eller krångligt att skaffa grundläggande träningsutrustning till hemmet. Du kan börja lite försiktigt med saker som både är prisvärda och enkla att förvara. Alla har inte obegränsat med utrymme hemma och just därför är det viktigt att hitta träningsutrustning som knappt tar någon plats.

En chinsstång är bra att börja med. Den kan placeras i vilket rum som helst, är väldigt billig att införskaffa och kan användas till ett flertal övningar, varav chins givetvis är den mest givna. De billigaste chinsstängerna kostar inte mer än cirka 150 kronor men det finns givetvis även andra modeller där priset ligger något högre. En bra, väggfast chinsstång går exempelvis att köpa för cirka 600 kronor. De allra flesta chinsstänger går att köpa för under 1000 kronor och du kan räkna med ett snabbt resultat och drastiskt förbättrad styrka om du använder den på rätt sätt och givetvis på regelbunden basis.

Andra redskap som också går att köpa för en liten summa och som går att förvara i en kartong eller låda när de inte används är kettlebells, hantlar, yogamatta och hopprep. De går att använda till en rad olika övningar och faktum är att det går att sätta ihop ett riktigt effektivt och bra träningsprogram även om du inte har tillgång till några dyra träningsmaskiner.

Övningar med chinsstång

Chins är givetvis en väldigt bra övning som uppenbarligen kan göras med hjälp av en chinsstång. Dessa kan även göras med ökat motstånd, närmare bestämd med vikttillägg. Detta kan göras på olika sätt. Du kan till exempel använda ett viktbälte eller sätta på dig en viktväst. Det gör att du får ut maximalt av varje genomförd träning och det kommer också på sikt leda till att du klarar att prestera bättre och genomföra fler chins.

Du kan också utföra andra chinsvarianter där du exempelvis vänder handflatorna mot dig när du gör övningarna. Du kan också testa att hänga handdukar över chinsstången som du greppar och utför chins hållandes dessa.

Omväxling förnöjer och det kommer du att märka på resultatet om du testar olika typer av chins. Det kommer också bli roligare att använda stången om du inte använder den på samma sätt hela tiden.

Stärk musklerna med chins

Innan du köper en chinsstång vill du förmodligen veta mer om vilka muskelgrupper du jobbar med när du gör chins. Man kan sammanfatta det hela med att du tränar överkroppen på ett omfattande sätt. Rygg och axlar stärks, liksom biceps och du kan även glädjas åt att bålen kommer att stabiliseras. Detta är något du kommer ha nytta av till vardags, exempelvis om du har ett stillasittande jobb. Att ha en stabil bål och en vältränad rygg är då en klar fördel i och med att du då slipper värk och smärta som annars lätt kan uppstå.

Om du vill träna benen för att komplettera träningen och få en bra helhetsträning kan du exempelvis göra benböj, 90 grader och andra enkla övningar som inte kräver några speciella redskap. Du kan naturligtvis också cykla, löpträna och om du har tillgång till en roddmaskin kan du med fördel använda den med jämna mellanrum då den hjälper dig att träna i stort sett hela kroppen samtidigt. Varierad träning är nyttig och du kommer även upptäcka att träningen blir betydligt roligare om du ser till att ha ett omväxlande schema. Monotona ting blir sällan roliga och det är viktigt att förtydliga att det är betydligt enklare att hålla sig till en rutin om man tycker att den är rolig.

Se därför till att du använder din chinsstång för träning regelbundet, men att det inte är den enda träning du ägnar dig åt. Se till att varva träningen på ett bra sätt och hitta träningsformer som du verkligen tycker om och trivs med. På det sättet kommer du att klara av att bibehålla din nya, goda vana och du kommer snart att märka resultat. Vilka resultat du vill uppnå är också något du behöver fundera på. Vill du bygga upp bättre styrka, mjuka upp dina leder eller gå ner i vikt? Det finns många mål och all träning blir roligare om du sätter upp både delmål och huvudmål för dig själv, som du kan sikta mot.