Meny Stäng

Att planera begravning med hjälp av en begravningsbyrå

När man har mist en familjemedlem eller en nära anhörig så kan det kännas övermäktigt att hantera sorgen och samtidigt ta hand om allt det praktiska. Då kan det kännas både skönt och tryggt att veta att man kan få hjälp med det praktiska runt en begravning.

Detta kan du få hjälp med

Det kan kännas svårt att veta vad det är som behöver göras efter ett dödsfall och inför en begravning. En begravningsbyrå hjälper dig genom de här bitarna och lotsar dig rätt så att begravningen blir så fin som ni tänkt er.

Om begravningen exempelvis ska ske i Västerås så kontaktar ni en personlig begravningsbyrå i Västerås. Då får ni hos begravningsbyrån en kontaktperson som är med från början till slutet. Denna person har full koll på vad som behöver ordnas med och vilka beslut som behöver tas. Denna kan också lägga fram olika alternativ om det känns som att det finns för många valmöjligheter. De som arbetar på en begravningsbyrå är experter och är duktiga på att hantera kunder som kommer dit i djup sorg och förtvivlan.

Ta fram ett program för själva ceremonin

På begravningsbyrån bestäms allt från dödsannonsen till att urnan eller kistan är i jorden. De hjälper till med att ordna plats för begravningen och för begravningsfikat efteråt. Tillsammans skriver man ett program för själva ceremonin, vilka psalmer som ska sjungas, om det är några andra låtar som ska spelas och lite vad prästen ska säga. Man bestämmer också om den avlidna ska kremeras eller inte, om ceremonin ska vara i kista eller urna. Man får hjälp med hur gravstenen ska se ut om den avlidna ska en egen grav.

Förutom detta så får man också hjälp med att skicka ut inbjudningskort till de andra anhöriga, vännerna och bekanta samt att boka mat eller fika till bjudningen efteråt.

Det är mycket som man kan få hjälp med hos en begravningsbyrå, vilket kan göra att det känns något lättare i den tunga sorg som man måste bära. Det kan kännas skönt att man åtminstone inte behöver ta ensamt ansvar över att få ihop alla delar till en begravning.

Egna önskningar

Innan man vänder sig till en begravningsbyrå kan det vara bra att ta reda på om den avlidna hade några egna önskningar kring sin begravning. Det kan ibland stå i testamente, i det så kallade Vita Arkivet eller vara önskemål som har uttryckts muntligen. Dessa önskningar bör kommer i första hand när begravningen ska planeras, vilket också kan underlätta om man inte behöver fundera över vad den avlidna hade önskat själv.