Meny Stäng

Motionscykel

Visst vet du, precis som alla andra, att man bör röra på sig regelbundet. Motion är viktigt för hälsan och välbefinnandet, men det är inte alltid så lätt att komma till skott. Det finns så mycket att skylla på, och för att det ska vara någon nytta med motionerandet bör man ju få till en viss regelbundenhet. Men, man har ont om tid och det är svårt att få ihop det berömda livspusslet och då är det förstås inte heller lätt att hitta tid och utrymme för en löprunda eller en cykeltur. Dessutom har vi ju det där med väder. Vem har lust att ge sig ut och motionera när det regnar och blåser, eller när det är halt på vägarna och termometern visar på många minusgrader.

Träna hemma med en motionscykel

Men, om du kan få den motion du behöver utan att lämna hemmet finns det kanske större chans att det faktiskt blir av. Då slipper du för det första allt det där med att ta sig iväg till motionsspåren eller boka tid på gymmet. Du behöver heller aldrig tänka på vädret eller på att skaffa kläder för alla väderlekar. Om du kan träna hemma kan du ju alltid sticka emellan med ett litet träningspass i en lucka mellan andra aktiviteter. Och har du ont om tid kan du köra flera korta pass istället för ett långt. Med möjligheten att träna hemma finns det faktiskt inte många av de där klassiska ursäkterna som gäller längre, för då har du alltid möjlighet att träna när det passar dig.

Motionscykel

Men, hur tränar man hemma på ett kul och effektivt sätt? Jo, genom att skaffa en motionscykel förstås. Har du någon gång tränat på gym har du förmodligen trampat några mil på en motionscykel och upptäckt hur effektiv träning det ger. Många går till gymmet enbart för att köra motionscykel, men eftersom det finns många bra varianter av cyklar för hemmabruk är det förstås ett bra alternativ att skaffa en egen. Då kan du ju, som sagt, lägga upp träningen efter dina egna villkor, och du kan köra ett pass när det passar dig, och precis så länge det passar och känns kul.

Vilken träning vill du ha?

Det finns olika typer av motionscyklar, och vilken du väljer beror på vilken sorts träning du vill ha. om ditt mål är att kunna trampa för att få den så viktiga motionen är en vanlig motionscykel vad du behöver. Om du vill kunna variera ditt träningspass, och cykla med kraftigare motstånd är spinningcykeln ett bättre val. Den största skillnaden mellan en vanlig motionscykel och en spinningcykel är att den senare har ett helt annat motstånd. Eftersom dessa cyklar har ett kraftigare svänghjul ( som styr motståndet) får man ett mycket naturtroget, steglöst, motstånd som gör att det känns som om du cyklar i kuperad terräng. Dessa cyklar är oftast också betydligt stabilare vilket kan vara bra om du, till exempel, vill stå upp och cykla som man ofta gör under ett spinningpass.

En vanlig motionscykel fungerar precis lika bra för den som vill trampa för att skaffa sig bra kondition, och för den som vill komma igång med regelbunden träning utan att vara beroende av väder, vind eller bokade tider på gymmet.

Olika modeller av motionscyklar

Det finns förstås också olika modeller och varianter av vanliga motionscyklar. Allt från enkla cyklar med de allra nödvändigaste funktionerna till riktigt avancerade modeller som både är ett träningsredskap och en dator som ger dig all information du kan behöva om din träning och din kropp. En motionscykel med en träningsdator kräver i de flesta fall strömtillförsel, och du behöver alltså ha tillgång till ett eluttag där du placerar den. På dessa motionscyklar behövs också ström för reglering av motstånd och eventuella andra funktioner som du då styr via knappar på en display.
De allra enklaste cyklarna kräver ingen ström, men då har de heller inte så många funktioner, men fungerar givetvis bra för dig som bara vill trampa på och inte bryr dig så mycket om hur långt eller snabbt du cyklar eller hur många kalorier du gör av med under ett träningspass.

Hur ska man då välja motionscykel när det finns så många olika varianter att välja på? Det viktigaste är förstås att cykeln motsvarar dina krav och önskemål. Den ska vara bekväm att cykla på, och du bör se till att det går att justera både sadelns och styrets lägen för att du ska kunna anpassa cykeln efter just din kropp. Det ska gå att justera i höjdläge vilket det gör på de flesta vanliga motionscyklar, men det är förstås också en fördel om det går att justera och bakåt och framåt så att du kan få den sittställning som är optimal för just dig.

Motionscykel

Det finns också några grundläggande frågor som du bör besvara innan du ger dig ut för att skaffa en motionscykel:

  • Hur mycket kommer du att använda din motionscykel?
  • Vilka krav har du på funktionalitet?
  • På kvalitet?
  • På prestanda?
  • Hur mycket är du beredd att investera i ditt nya motionsredskap?

När du har svaren på dessa frågor är det betydligt enklare att veta i vilken kategori av motionscyklar du ska leta. Har du inga speciella krav på extra funktioner är det naturligtvis onödigt att lägga ut en massa pengar på en mer avancerad cykel än du har behov av.

Man skulle, för enkelhets skull, kunna dela in motionscyklarna i tre olika kategorier, baserat på pris: budgetcyklar, mellanklasscyklar och proffscyklar.

Fler sidor om Motionscyklar för dig som vill läsa mer:

+ BraMotionscykel.se som ger bra information om träningsformen.
+ Senioren har skrivit en lösvärd artikel.

Om du inte har extra stora krav på prestanda och kvalitet, och inte planerar att träna väldigt ofta och regelbundet kan en motionscykel i budgetklassen vara fullt tillräcklig. De här motionscyklarna är enklare, och oftast också lättare, och fungerar bra för den som vill kunna genomföra ett och annat träningspass hemma går du upp en klass hamnar du i mellanklassen och det är dessa motionscyklar som är populärast och som det säljs mest av. Ofta är dessa cyklar mer anpassningsbara än de billigaste modellerna så att du kan ställa in den efter dina egna preferenser. Proffscyklarna är för den som tränar hårt och ofta, och som är beredd att betala för en motionscykel av mycket hög klass.